Rijst


Soorten rijst

Pandan rijst
Een langkorrelige rijstsoort, oorspronkelijk uit Thailand. Heeft een heerlijke nootachtige geur en smaak die ook een beetje pandan doet denken. Vandaar dat de rijst in Nederland ook pandanrijst wordt genoemd. Maar let op! Omdat de rijst zo gewild is, zijn er handelaren die andere, uiteraard goedkopere rijstsoorten, parfumeren met pandan om als pandanrijst te verkopen.

Basmati rijst

Een langkorrelige rijstsoort uit India en Pakistan. Qua eigenschappen redelijk vergelijkbaar met pandanrijst, maar dunner, langer en droger. Dus mensen die van een mooie, droge korrle houden, zullen dit een fijne rijst vinden.

Kleefrijst (Ketan)

Een rijstsoort die van nature veel zetmeel bevat, zodat deze na het koken lekker aan elkaar blijft plakken. Zusje van de Japanse sushi-, de Spaanse paella- en de Italiaanse risotto rijstsoorten. De meeste kleefrijstsoorten zijn rondkorrelig.

Lontong

Lontong is kleefrijst die in zakjes wordt gekookt. Het is kant en klaar in geperforeerde zakjes te koop.

Breng een ruime pan met een flinke laag water aan de kook. Doe de zakjes erin en laat de rijst 50 tot 60 min koken.

Giet het watr af. Laat de lontong nog even uithangen en helemaal koud worden.
Verwijder het zakje en snij de lontong in plakken of blokjes. Verwarm ze au bain-marie.

Of kijk hier: Overzicht soorten rijst


Bereiding Lontong
Breng in een ruime pan een flinke laag water aan de kook. Doe de zakjes erin en laat de rijst 50 tot 60 min koken. Giet het water af, laat de lontong nog even uithangen en daarna helemaal koud worden. Verwijder de zakjes: snijd de lontong in plakken of blokjes. Verwarm ze au bain-marie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten