Deeg

Brooddeeg
Gebruik normale tarwebloem. Gebruik gist voor het rijzen (gedroogd of vers). Voeg voldoende zout toe! Gebruik handwarm water dan komt het gisten lekker op gang. Met de hand alles mengen en goed doorkneden. Laten rusten op een warme plek (bijvoorbeeld in de oven op ca 40 ˚C). Leg er wel met een vochtige theedoek erover. Nogmaals kneden na het rijzen. Oven ondertussen op vol vermogen zetten. Hierna uitrollen met deegroller en in drieën vouwen. Afbakken in een hete oven op een plaat met bakmat.

Pizzadeeg
Brooddeeg is een goede basis voor pizza maar vaak wordt de bodem dan te hard. Gebruik wat extra olie in het deeg. Het rijzen is dan minder maar het resultaat is een smeuïge bodem.

Zoet deeg
Voor klein gebak als muffins, scones, brownies etc. is het deeg vaak vochtig en veel dunner. Hierdoor is het resultaat lekker smeuïg. Let op als je harde bestanddelen toevoegt zoals, rozijnen, fruit etc. deze verbranden snel. Dan zul je uitstekende delen goed in het deeg moeten duwen. Als je bakpoeder gebruikt rijst het deeg pas in de oven. Snel en met koele handen werken en alle ingrediënten door elkaar vouwen. Niet te hard roeren en mengen. Zeker niet kneden.