Spaghetti met prei & gerookte ham

Ingrediënten
300 gr spaghetti
4 prei
1 ui, gesnipperd
1 knoflookteen
120 gr gerookte ham blokjes/snippers
4 takjes tijm
80 gr walnoten
8 el crème fraîche
mosterd 
witte wijn
peper en zout
Bereiding
Maak de prei schoon (dekblad eraf en even goed wassen) en snij in plakjes van 1 a 2 cm. Kook ze een minuut of drie en giet ze af en laat ze uitlekken.
Zet dezelfde pan met ruim water en een goede hand zout op en breng aan de kook.
Bak ondertussen de walnoten even kort aan in een 'droge' koekenpan (zonder olie of boter) en leg ze apart. Let op! Ze branden snel aan dus blijven schudden met de pan.
Doe nog een scheutje olijfolie in dezelfde koekenpan en bak de preistukjes rondom zachtjes aan en bestrooi ze met wat zout en peper. Leg ze apart.
Bak in dezelfde koekenpan de gesnipperde ui heel zachtjes in 5-10 min glazig in een nieuw scheutje olie, blijf omroeren. Rits de blaadjes van de tijm en voeg ze aan het einde van de baktijd toe. Pers dan ook de teen knoflook er boven uit en bak ook even zacht mee.
Kook ondertussen de pasta in de pan met water en zout volgens de gebruiksaanwijzing 'al dente'.
Voeg wat crème fraîche of slagroom toe aan de uitjes, een lepel mosterd en een scheut witte wijn. Roer om. Voeg de prei en ham toe en hussel. Is de saus nog te dik naar je smaak, voeg dan wat water toe. Laat dit geheel kort pruttelen.
Zet iedereen aan tafel (de gasten wachten op de pasta en niet andersom!). Giet de pasta af zodra hij klaar is en verdeel hem over de borden, lepel een mooie kwak saus in het midden en bestrooi met walnoten. Of serveer het geheel in een opgewarmde schaal, de saus in het midden en de walnoten eroverheen.
Serveer meteen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten