Linzenpannenkoekjes met tomatensalsa

Ingrediënten voor de pannenkoekjes
75 g gele linzen
75 g rode linzen
75 g bruine linzen
2 el volle yoghurt
½ ui (de andere helft gaat in de salsa)
2 tenen knoflook
3 cm gemberwortel
1 tl gemalen kurkuma of 1 cm verse
1 tl gevijzelde of gemalen koriander
½ tl gemalen komijn
½ tl gemalen kardemom
½ tl gemalen citroengras (sereh)
¼ tl kaneel
½ rode peper, of meer als je van pittig houdt
een pluk verse koriander
een pluk peterselie
200 ml water
zout
olie of ghee om in te bakken

Ingrediënten voor de salsa
4-5 grote tomaten of een blik gehakte tomaten
½ ui
1 teen knoflook
2 limoenen
1 tl sambal manis
scheutje agavesiroop of ½ el suiker
zout

 
Bereiding van het beslag
Was de linzen en zet ze in ruim water twee uur te weken. Spoel de linzen af en doe ze in de grote mengbeker van de keukenmachine of in een beslagkom als je de staafmixer gebruikt.
Schil de ui en snijd ‘m in stukken. Pel de tenen knoflook. Doe ui en knoflook in de mengbeker. 
Schil de gemberwortel en rasp ‘m fijn. Snijd de rode peper in stukjes, verwijder het zaad. Doe de geraspte gember, de rode peper, de kurkuma, komijn, gemalen koriander, kardemom, het citroengras en de kaneel in de mengbeker. 
Giet er 200 ml water bij. Laat de machine draaien totdat de linzen goed vermalen zijn. Hak de verse koriander en de peterselie grof en voeg ze samen met wat zout toe aan het mengsel. Laat de machine nog even draaien.
Giet het beslag in een kom, roer de yoghurt erdoor. Laat het beslag even staan terwijl je de salsa maakt.

Bereiding van de salsa

Snijd de tomaten in kleine stukjes. 
Snipper de ui zo fijn mogelijk, knijp de knoflook door de knijper. 
Pers de limoenen uit. Als je ervan houdt kun je ook wat schil raspen. 
Meng tomaten, ui, knoflook, limoensap, sambal en agavesiroop of suiker door elkaar. Proef. Breng op smaak met wat zout. 
Doe de salsa in een schaaltje.

Bakken van de pannenkoekjes

Verhit een koekenpan en doe er een beetje olie of ghee in. 
Schep een kleine soeplepel beslag in de pan. 
Druk het beslag een beetje plat en zet dan het vuur wat lager, zodat het pannenkoekje rustig kan garen. 
Draai het om wanneer de bovenkant droog begint te worden en bak nog even door. Het werkt het beste wanneer je pannenkoekjes ongeveer zo groot als een gebakbordje zijn. Houdt de gare pannenkoekjes warm op een bord met aluminiumfolie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten