Fond

Wat is fond?
Fond is een basisproduct voor veel sauzen. Je kan het makkelijk invriezen als bouillonblokjes.


Ingrediënten
3 kilo kalfsnek
1 varkenspoot
halve teen knoflook
halve ui
1 winterpeen
stuk selderij
halve prei
50 gr tomatenpuree
75 ml rode wijn
2 takjes tijm
3 peperkorrels
1 laurierblad
olijfolie

Bereiding
Bak de kalfsnek 5 à 10 minuten aan zodat het kan dichtschroeien. Zet de braadslee in de oven op 200 graden, zodat het kan carameliseren.
Bak de groente in een bakpan. Voeg de tomatenpuree en wat olijfolie toe. Dit bak je op het vuur voor 1 minuut. Zet het daarna nog 10 minuten in de oven.
Neem een hele grote pan en doe de helft van de botten erin met de rode wijn en de groente. Voeg de tijm, de peperkorrels en het laurierblad toe. De rest van de botten gaan hier boven op. Voeg water toe tot alles onder staat. Voeg de varkenspoot toe. Dit is goed voor de gelatine!
Laat dit alles 1 uur pruttelen op het vuur.
Schep het vel eruit, waarbij je de lepel na elke schep even afspoelt onder het water.
Daarna laat je het nog 8 uur sudderen.
Gooi het geheel door een vergoet en daarna nog door een zeef.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten