Erwtensoep

Ingrediënten
500 gram spliterwten
1 stuk ijsbeen (met bot dus) van 500 gram)
2 preien
1 winterpeen
2 aardappelen
2 flinke uien
2 bouillonblokken
peper en zout naar smaak
2 liter water om te beginnen

Bereiding
Spoel de spliterwten in een zeef onder stromend water. Ze hoeven niet te weken. Breng ruim water aan de kook, doe de erwten erin met ijsbeen. Breng opnieuw aan de kook, schuim af. Giet na enkele minuten het water af, en zet erwten en ijsbeen op met schoon water.
Terwijl de erwten en het vlees zachtjes koken bereid je de groenten voor: schil de aardappelen en snijd in blokjes. Schil of schrap de winterwortel schoon, halveer hem in de lengte en snijd de halve wortels in plakjes (je krijgt dus halve cirkels). Snijd de preien in de lengte kruiselings in zodat je kwasten krijgt. Spoel die schoon onder de kraan, laat uitlekken, en snijd in stukken van ongeveer een halve centimeter. Schil de uien en snipper ze grof.
Doe de schoongemaakte groenten in de pan met de bouillonblokken en verhit op laag vuur totdat de erwten gaar zijn (anderhalf tot drie uur, de spliterwten moeten stuk koken). Haal het vlees uit de pan, verwijder botten of botjes en eventueel kraakbeen, en snijd het fijn. Doe het vlees terug in de pan. Proef, maak op smaak af met peper en zout.
De erwtensoep is nu nog niet dik. Zet het vuur uit, en laat de soep staan tot de volgende dag. Op dit punt kun je de soep -eenmaal afgekoeld- in porties invriezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten